Foto

Eugen Ilie: "Imi propun sa formam o echipa competitiva pentru Campionatul European!"

Reuniti ieri dupa-amiaza in Bucuresti, tinerii tricolori (U18 masculin) au efectuat in aceasta dimineata vizita medicala la Institutul National de Medicina Sportiva, dupa care, in jurul orei 15:00 au plecat spre Drobeta Turnu Severin, acolo unde vor avea un stagiu de pregatire de zece zile. Inainte de pornirea spre Dunare, Eugen Ilie, antrenorul principal al echipei nationale masculine U18, a acordat un interviu in exclusivitate site-ul Federatiei Romane de Baschet si a dezvaluit o parte din planurile pe care le are cu echipa sa. Fostul pivot al Stelei si al nationalei Romaniei nu a omis sa transmita un mesaj ferm elevilor sai: “Nimeni nu este batut in cuie!”
 
Ati inceput cu dreptul aceasta vara. Acum o saptamana ati reusit la Albena sa cuceresti doua medalii la Festivalul National pentru Tineret. A fost o finala romaneasca, in urma careia medaliile de aur si de argint au ajuns la noi.
Va multumesc pentru cuvintele frumoase. Este adevarat, a fost un festival interesant, insa meritul meu este mult prea mic fata de cel al baietilor. Ei si-au dorit foarte mult sa castige. Mie mi s-a transmis sa fac doua echipe din lotul largit de U18. I-am selectionat si se poate spune ca am fost inspirit…

Ieri a avut loc reunirea lotului U18, iar acum plecati in cantonament la Drobeta Turnu Severin. Ce ne puteti spune despre acest stagiu de la malul Dunarii?
Va fi o prima perioada grea, de intensitate mare, bineinteles in functie si de rezultatele pe care le vom primi de la Institutul National de Medicina Sportiva pentru fiecare sportiv.  Vom pune accent atat pe pregatirea fizica, dar si pe pregatirea tehnico-tactica.
Dimineata vor avea antrenamente afara, iar seara in sala. Va fi o perioada mai grea, dar sunt convins ca vom depasi cu bine momentul. Si acest lucru pentru ca sunt niste copii senzationali care isi doresc foarte mult sa faca o figura frumoasa.

Ai vreun obiectiv in acest stagiu de pregatire?
Partea individuala se va lucra mult. Fiecare va trebui sa elimine din lacune. Legat de partea de grup, este pentru prima oara de cand am inceput pregatirea pentru Campionatul European de la Sarajevo, in care ii am la dispozitie pe toti cei 15 jucatori pe care i-am dorit. Ar fi o exceptie. Lipseste Georgian Paun, component al echipei din Pitesti. Din pacate s-a accidentat in semifinalele Turneului Final U18 si va lipsi o buna bucata de timp. 

Georgian Paun va lipsi mult echipei?
Georgian este un jucator exceptional la categoria lui de varsta. Unii spun ca este lider, insa vreau sa clarific din start un lucru. Pe mandatul meu, la echipa nationala nu vor exista lideri. Vom fi o echipa!

Despre selectia jucatorilor ne puteti spune cateva cuvinte. Aveti cel mai bun nucleu la dispozitie?

Sunt jucatori care au fost in primele trei stagii de pregatire. Sunt si jucatori noi pe care i-am urmarit la Turneu Final U18 si care din motive obiective n-au venit la lotul national. Ma refer la Alin Olaru si Raul Covaciu si  Mehmet Hortoglu care evolueaza la Galatasaray Istanbul. Este un lot exact cum mi-am dorit, dar nu este nimeni batut in cuie!

Vi se pare o echipa puternica, cu jucatori de calibru care sunt in stare sa produca o surpriza la Turneul European?

Sunt convins ca sunt jucatori care pot produce o surpriza si cel putin care se vor bate pentru fiecare minge. Acest lucru vi-l pot garanta!

Va propuneti sa transmiteti o parte din rautatea pe care o aveati sub panou si elevilor dumneavoastra?

Cred ca am reusit deja in cele trei stagii si nu ma refer la doar la rautatea din timpul momentelor de joc. Ei trebuie sa inteleaga ca joaca baschet din placere, in primul rand, si apoi sa paseasca pe parchet cu bucurie, indiferent ca este vorba de meciuri sau de antrenamente. Oriunde se vorbeste despre baschet trebuie sa fie prezenti.

Ce ne puteti spune despre staff-ul dumneavoastra. Veti colabora cu Paul Miron, va fi secundul dumneavoastra si cu Catalin Rusu, kinetoterapeutul echipei?

Este pentru prima data cand suntem in aceasta formula. Pana acum am avut doar antrenor secund care s-a schimbat. Am inceput cu Ionut Bascoveanu, am continuat apoi cu Catalin Voiculescu si am ajuns acum cu Paul Miron.  Il stiu de mult timp, ca sportiv. N-am avut insa nici o colaborare cu el. Ca antrenor, ca om mi se pare extraordinar. Traieste pentru baschet, vrea sa invete si sunt convins ca vom avea o colaborare foarte buna. Cat despre kinetoterapeut, am auzit numai lucruri bune despre el, inclusiv de la domnul Horia Paun si de la ofiterul nostru de presa.

Am pastrat intrebarea delicata pentru final. Aveti emotii pe masura ce se apropie Campionatul European?

Intram in linie dreapta, timpul din pacate este foarte scurt. Este pentru prima oara cand suntem in formula completa, emotiile care sunt tin doar de faptul ca nu mi-as dori o accidentare a elevilor mei. Vreau sa fim cu totii sanatosi ca sa ne facem treaba pana la capat si cu siguranta ca va fi totul bine. La Campionatul European nu mai avem cum sa avem emotii, acolo doar jucam baschet!

Va multumim  si va dorim multa bafta!

 
Carte de vizita:

Nume: Eugen Ilie
Data nasterii: 03 mai 1976 / Iasi
Zodie: Taur
Jucator: fost international roman, a evoluat ca pivot pentru Politehnica Iasi, Steaua Bucuresti, Vega Soced, Rompetrol Bucuresti, Dinamo Bucuresti, BCM U Pitesti, CS Otopeni.
Antrenor: CS Otopeni (Divizia A).
Despre echipa nationala U18 masculin: “Sunt niste copii destepti, care vor sa faca baschet si care inteleg foarte bine sportul, de aceea imi propun sa formam o echipa competitiva pentru Campionatul European!”
 

 
Georgian Paun le tine pumnii colegilor


Accidentat la Turneul Final U18 de la inceputul lunii iunie, tanarul international Georgian Paun mai are de stat cu piciorul in ghips inca trei saptamani. "Imi doresc enorm sa evoluez la Campionatul European. Sper sa ma recuperez pana atunci. Cred ca orice jucator isi doreste sa evolueze sub tricolor. Regret enorm si acum ca m-am accidentat tocmai inaintea acestei competitii europene.  Ii asigur pe colegii mei ca le tin pumnii si ii indemn sa munceasca in cantonament cat mai mult!", a transmis jucatorul nascut la Calafat.
 

Parteneri